Lief Dagboek #1

Een nieuw jaar, een nieuwe categorie: Lief Dagboek. Ik vind de weekoverzichten een van de leukste artikelen op te lezen op andere blogs en ik bedacht me dat ik voldoende foto’s (onder andere via Instagram) maak om dat zelf ook te kunnen doen. De ene keer zal mijn week spannender zijn dan de andere keer, maar dat mag de pret niet drukken. Ik hoop dat jullie, net als ik, veel plezier beleven aan Lief Dagboek.

Mijnlevenalsmama | Liefs Dagboek #1Ik laat Lief Dagboek van dinsdag t/m maandag lopen, dit omdat ik op maandag altijd vrij ben en dan dus in het weekend en op maandag de foto’s kan verzamelen en mijn overzichtje kan typen. Deze eerste Lief Dagboek-week begon dus op oudjaarsdag. Joost was vrij die dag, dus we sliepen wat langer en ontbeten daarna met z’n drietjes. Manlief (of was ik het?) heeft Olivia een keer laten zien dat haar bakje of bordje op haar hoofd gezet kan worden. Dit leidt tot soms wat rommelige, maar bovenal lachwekkende en gezellige taferelen tijdens het eten. Gelukkig doet dochterlief dit niet dagelijks en eet ze meestal eerst de inhoud op.

Ik legde onze Q&A- en Olivia’s One Line a Day boekjes vast klaar, want die houden we sinds 1 januari bij. Morgen verschijnt hierover een blogje, want ik ben gek op zulke ‘projecten’ en wil hier graag een aparte blog aan wijden. Ook verwisselde ik onze fruitmand voor een dienblad. Vraag me niet waarom, maar de avond voor oudjaarsdag was ik onze (redelijk doorsnee halfopen witte) fruitmand van Ikea zat. Ik wilde iets nieuws en bedacht me opeens dat we dit dienblad nooit meer gebruikten. Meestal ligt er veel meer fruit op trouwens. Zo zijn we grootverbruikers wat betreft bananen en gaan er door de yoghurt  en smoothies ongeveer drie trossen per week.

Oud & nieuw vierden we gezellig bij onze overburen. Zowel de buurvrouw als ik maakte een lekkere salade, we roosterden wat brood, maakten falafel en bakten aardappels voor de kindjes. Die smulden trouwens ook van mijn gehaktballen, vooral Olivia. Toen de kinderen op bed lagen, zijn wij aan de oliebollen en appelflappen begonnen onder het genot van een spel Monopoly. Een heerlijke oudejaarsavond en ook nog eens een DZP-doel behaald: #77. Kerst of oud&nieuw vieren met vrienden, inclusief zelfgemaakt diner. 

Olivia werd om 0:02 wakker en omdat we  toch van plan waren het niet te laat te maken, besloot ik haar uit bed te halen. We hebben heerlijk voor het raam en in de deuropening van het vuurwerk in de straat genoten. Dochterlief vond het prachtig en was helemaal niet bang van de harde knallen. Jammer genoeg was ze uiteindelijk klaarwakker en sliepen Joost en ik toch pas rond 3:00 uur. Een hele opgave als je al te maken hebt met chronisch slaaptekort. Olivia zelf had weinig last van haar gebroken nacht en ‘belde’ op nieuwjaarsdag vrolijk mee naar mijn oma’s.

Donderdag werd ik op mijn werk verwend met een bos bloemen, alvast voor mijn verjaardag. Ook kreeg ik een kadootje van Olivia, dat ze gemaakt had op het kinderdagverblijf. Zo nieuwsgierig als manlief en ik allebei zijn, werd het kadootje tijdens het eten donderdagavond al uitgepakt. Een fotolijstje versierd met stiftstrepen. Ik ben een blije mama! ’s Avonds ging ik aan de slag met washi-tape en Olivia’s kaartenalbum en het album met haar tekenwerkjes van het kinderdagverblijf. Gewoon, de boel een beetje extra opvrolijken. Ingeplakte kaarten en tekeningen zijn ook ‘maar’ ingeplakte kaarten en tekeningen, nu lijkt het qua albuminhoud op haar eerstejaarsalbum, net zo’n vrolijk en kleurig geheel.

Mijnlevenalsmama | Lief Dagboek #1Vrijdagavond brachten Joost en ik door op de bank. Met paprika chips, een wijntje en biertje, kaarsjes, Olivia bij ons op de babyfoon en een filmpje op de achtergrond. We keken Lone Survivor. Een oorlogsdrama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op zich een goede film, als je houd van veel bloed en heen- en weer geschiet. Het verhaal van de film kwam niet zo goed over vond ik. Zaterdag was ik jarig, Olivia genoot van een boterham met chocopasta en vervolgens genoot ik onwijs van haar terwijl ze speelde. Zo’n geconcentreerde blik en zoveel precisie, heerlijk om te zien!

Mijnlevenalsmama | Lief Dagboek #1Op mijn verjaardag, die ik niet vierde, gingen we met z’n drietjes uit eten. Een groot succes! Olivia heeft zich een tijdje terug supergoed ‘gedragen’ tijdens een lunchsessie met een vriendin, dus een etentje zou vast ook prima gaan. Ze besloot echter dat ze ’s middags niet wilde slapen, dus Joost en ik waren benieuwd of ze het vol zou houden.

We gingen naar een  brasserie hier in de buurt en bestelden allebei een tomatenrisotto. Op de website las ik dat ze kinderpannenkoeken hadden en daar is Olivia gek op, maar helaas bleken ze die afgelopen zaterdag niet te hebben. Het werd dus, enigzins tegen onze principes in, een bordje met kipnuggets en patatjes. Van de patat moest ze niks hebben, maar de kipnuggets in combinatie met (veel) stokbrood, gingen er heerlijk in. Moet kunnen op zijn tijd, mama is per slot van rekening maar één keer per jaar jarig. Neemt niet weg dat het me verbaasd dat een kinderkaart vaak uit niets anders bestaat dan frituur, dat wordt dus in het vervolg eetadresjes behalve op de vegetarische gerechten, ook op de kinderkaart selecteren.

Mijnlevenalsmama | Lief Dagboek #1Zondag hadden we een heerlijke ‘luie’ dag. We begonnen de dag met een fruitsmoothie, die Olivia in no-time helemaal leegdronk. Vervolgens ging ze spelen op haar favoriete plekje: de onderste traptrede. Ik werkte een berg wasgoed weg. Superstom: als ik een klein wasje draai, vouw ik het niet direct op, dus na drie (kleine) wasjes is het zo’n grote wasmand met was die opgevouwen moet worden, dat ik er altijd tegenaan hik. Resultaat: we moeten nieuwe rompers uit de wasmand in plaats van uit de kledingkast halen. En daar houd ik niet van, dus ik moet echt leren om een was meteen weg te vouwen. Is het ook niet meer zo’n ‘door-de-bomen-het-bos-niet-meer-zien’ stapel.

Olivia sliep ’s middags bijna 3 uur, dus manlief had tijd om meerdere afleveringen van een serie te kijken en ik heb een hele rits blogconcepten uitgewerkt en ingepland. Heerlijk! Na het eten, pasta peperonata (mijn favoriet, waar ik helaas een foto van ben vergeten te maken) deed Joost een rondje stofzuigen (heerlijk zo’n man die een weekje vrij heeft!), deed ik Olivia in bad en vulde de zeepflesjes bij. Naast dat ik geen fan ben van weggooidispensers (zonde),  heb ik een hekel aan halflege zeepdispensers, het staat zo kaal. Ik vul de flesjes dus regelmatig bij uit een grote dispenser die ik voor nog geen 2 euro bij de Action haal.

Maandag hebben we een schoonmaakronde gedaan en een stuk gewandeld, daarnaast heb ik dit blogje afgerond. Onwijs leuk om te doen, zo’n weekoverzicht. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Advertentie