DZP: fotoalbum Olivia

Doel #21. Fotoalbum van Olivia’s eerste jaar maken van mijn Day Zero Project was een blok aan mijn been. Niet dat ik het niet leuk vond om te maken, integendeel. Maar mezelf een weg banen in de hoeveelheid foto’s, dat was een heel ander verhaal.

Ik weet nog goed dat ik op het punt van bevallen stond en een vriendin van me weer aan het werk ging na haar zwangerschapsverlof. Ze besteedde elk vrij uurtje aan het eerstejaarsboek van haar zoontje. Selecteerde foto’s en was druk doende met de lay-out. Ik nam mezelf voor dit al te gaan doen tijdens mijn verlof. Dan kon ik elke maand wat foto’s erbij zetten, tot dochterliefs eerste verjaardag.

Goed voornemen, slechte uitvoering

Een goed voornemen, realistisch ook leek me. Maar ja, zoals met de meeste goede voornemens kreeg ook mijn goede voornemen een slechte uitvoering. Mijn verlofweken vlogen voorbij. De tijd die ik niet met Olivia bezig was, gebruikte ik voor mijn eigen middagdutjes, het huishouden en het kijken naar Koffietijd en Masterchef Australia (zo ontzettend leuk!). Je moet iets.

Het maken van het eerstejaarsboek bleef aan me knagen, de maanden dat ik weer aan het werk was bleven toenemen. Een begin aan het boek kwam er niet. Tot Olivia 7 maanden was. Hoog tijd voor een beginnetje.

Luxe album van Hema

Scrappen leek me leuk, elke pagina is een verrassing en je bent heel vrij in je lay-out. Helaas, ik ben niet zo’n softwaregoeroe en het werken in het ene programma en downloaden van templates via een ander programma leek me te ingewikkeld. Over de fotoalbums van de Hema ben ik altijd te spreken. De ene keer besteedde ik veel tijd aan een vakantie-album, de andere keer wat minder. De kwaliteit was altijd goed. Het werd dus ‘gewoon’ een Hema-album. Toen Olivia 7 maanden was installeerde ik de software op mijn pc. Daar bleef het bij.

Naderende eerste verjaardag

8 maanden, 9 maanden, 10 maanden. Ik begon me ‘druk’ te maken over Olivia’s verjaardag, hoe zouden we het vieren, wat zouden we kado geven, wie nodigen we uit, hoe zal ze het vinden. En ook: laat ik in godsnaam aan dat album beginnen, straks wordt ze alweer 1! Joost werd lichtelijk geïrriteerd van mijn gezeur over dat album. Ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik dat moest gaan maken. Hardop.

Toen Olivia bijna 11 maanden was ben ik begonnen. Ik selecteerde een aantal girly achtergronden die ik door het album heen wilde gebruiken en koos een leuk lettertype voor een aantal tekstjes bij de foto’s. De eerste pagina’s vond ik het moeilijkst. Een pagina met foto’s van mijn zwangere buik gevolgd door de bevallingsfoto’s. Daarna ging het makkelijk. Steeds weer kwam ik een maand verder en op Olivia’s verjaardag was ik al bij 8 maanden. Ik had mezelf een maximum bedrag (en dus aantal pagina’s opgelegd), dat bood goede houvast.

Blij met het resultaat!

Afgelopen week rondde ik het project ‘eerstejaarsboek’ af, na tig keer checken of alles netjes uitgelijnd stond en de lettertypen overal hetzelfde waren, drukte ik op de knop ‘Bestellen’. Een spannend moment. Toevallig viel mijn oog tijdens het bestelproces op een ‘Op-Hol-kortingscode’ op de website, altijd fijn 20% extra korting!

Al snel kreeg ik een mailtje van Hema dat het album verzonden zou worden. Na een paar dagen nagelbijten scheurde ik de verpakking open, één blik deed mijn hart sneller kloppen. Ik ben echt zo blij met het resultaat! Naast een prachtig eerstejaarsalbum voor onze kleine prinses, kan ik ook weer een DZP-doel afstrepen (14 down, 87 to go).

Mijnlevenalsmama | Fotoalbum Olivia

Ik heb ervan geleerd: het concept voor haar tweedejaarsalbum staat al op mijn laptop, foto’s zet ik maandelijks apart. Zo’n blok aan mijn been overkomt mij niet nog een keer. Hoop ik.

Mijnlevenalsmama | Eerstejaarsalbum

Advertentie