Kerstboom optuigen

Na drie lange weken wachten (want van manlief mocht de boom absoluut niet neergezet worden voor we Sinterklaas gevierd hadden), was het maandag eindelijk zover: de kerstboom mocht van zolder! Vorig jaar hebben we de jaarlijkse echte Nordmann verwisseld voor een nep exemplaar. Een neppe Nordmann, met drie soorten ‘naalden’, een kunstboom die (vinden wij) zo door kan als een echte. Maar dan zonder de vallende naalden als de katten of Olivia hem een keer aanraken. En zonder omvalpartijen, omdat de stam toch niet zo recht is als ‘ie leek in de winkel (true story, dat omvallen).

Traditionele kleuren

Onze boom heeft geen slingers, maar wel gigantisch veel ballen. Er hangen er om precies te zijn 207 in nu. En zo’n 300 lampjes (geloof ik). De kerstballen zijn – bijna allemaal – van plastic en hebben we al een jaar of vijf. Het hebben van plastic ballen vind ik ideaal, want het jaar dat de boom omgevallen is, kostte ons alleen een piek. En nu met Olivia is het helemaal fijn. Ik had niet anders verwacht, maar zo’n boom vol met lampjes en glimmers trekt heel veel aandacht.

Het begon maandagavond al. Na het eten haalde Joost de boom van zolder en begon ik de delen uit te vouwen. Olivia kroop als een malle door de kamer en gilde van plezier. Er was nog geen glimmende kerstbal beneden, maar de boom was blijkbaar al spannend genoeg. Wonder boven wonder ging ze daarna gemakkelijk slapen en konden wij de boom in elkaar zetten en de lampjes erin hangen. Voorafgaand aan het verschuiven van de eettafel en het tv-meubel. Door de box en Olivia’s hoekje, dat ik graag intact wilde houden omdat ze daar vaak zo fijn zit te spelen, was tussen de tafel de televisie de enige optie. En gelukkig staat de boom met rode, gouden, zilveren en zwarte/gouden ballen prachtig daar!

Kerstballen | Mijnlevenalsmama

Samen optuigen

Toen Olivia dinsdagochtend wakker werd, had ik de lampjes al aangezet en de doos met kerstballen tevoorschijn gehaald. Olivia’s oogjes glommen bij het zien van de boom. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen, die opwinding bij haar. Genieten! Om dochterlief af te leiden, heb ik haar direct 3 eigen ballen gegeven. Een lintje eraan en spelen maar. Zo heeft haar stoeltje al een kerstbal gezien en had Dombo een grote rode oorbel. Helaas zijn de ballen in de boom nog steeds erg aantrekkelijk (“Nee lieverd, dat mag niet.), dus ik ben stiekem wel blij dat de kerstboom maar een week of drie staat. De glazen ballen (een paar met glitters erop, slingers erin en Olivia’s eigen jaarlijkse kerstballen) hangen alleen in de bovenste helft van de boom en aan de achterkant. Ik heb erover nagedacht.

Mijnlevenalsmama | Boom optuigen

Kerstdombo | MijnlevenalsmamaDe kerstboom optuigen met een dreumes aan je been, duurt trouwens zo’n drie uur langer dan normaal. Althans, bij ons. Sowieso vind ik het altijd een heel gedoe. Ik heb er vooraf onwijs zin in, maar halverwege ben ik het spuugzat en dan zit de halve doos met ballen nog vol. Of de laatste twintig ballen, die ik er dan perse nog in wil hangen, maar waarvoor eigenlijk geen plek meer is. Zucht. Gelukkig heb ik vorig jaar de wijze raad van vriendin Suzanne opgevolgd en de haakjes aan de ballen laten zitten. Dat scheelde een boel werk. En ze hangen er allemaal in, alle 207!

Mijnlevenalsmama | Kerstboom

Advertentie