Schoon eten en Rapley

Gepubliceerd op Puur Suzanne op 24 februari 2014

Mijn man en ik eten nu ruim 5 jaar vegetarisch en ongeveer 1,5 jaar ‘schoon’.  Zoveel mogelijk biologisch, vrij van E-nummers en geraffineerde suiker. Ook drinken we al 1,5 jaar geen frisdrank en melk meer, maar wel ‘gewoon’ koffie en alcohol. En water, spa en thee. Kortom: een gezonde levensstijl en die geven we ook aan onze dochter Olivia mee. Dat gaat eigenlijk automatisch, onbewust bijna.

Borstvoeding, natuurlijk!

Nog voor ik zwanger was, wist ik dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Dat ben ik dus ook gaan doen. En dat doe ik nog, zelfs nu onze dochtertje al 16 maanden oud is. De borstvoeding is nu alleen nog maar een ochtend- en avondsnack, maar tot ze bijna 8 maanden was groeide dochterlief alleen maar van mijn melk. De bijvoeding die ze kreeg was vooral leuk als speelgoed.

Eten volgens Rapley methode

Toen ons dochtertje 4 maanden oud was, zijn we begonnen met vaster voedsel. We kookten groenten, pureerden deze met wat water en vroren kleine porties in. Olivia kreeg elke dag een paar hapjes groenten, meestal drie dagen achter elkaar dezelfde smaak, zodat ze de smaak echt leerde kennen. De ene keer at ze het bakje leeg, de andere keer duwde ze met haar tong alles naar buiten. Rond de leeftijd van 6 maanden maakten we grotere porties en combineerden groenten met aardappels, rijst of pasta. Soms ging er witvis door, gewoon een klein stukje, om de smaak te leren kennen. Echt eten kon je het nog niet noemen, maar dat maakte niet uit: mama’s melk vulde genoeg.

Ik had wel eens iets gelezen over de Rapley methode en nu dochterlief 6 maanden oud was, was het het juiste moment om van de gepureerde hapjes af te stappen. Olivia heeft nog een maand of twee een gepureerd hapje dat ik mee gaf op het kinderdagverblijf gegeten, omdat ze als ik haar ’s avonds ophaalde te moe was om te eten. Maar thuis, thuis kreeg ze alles in handzaam formaat. Heel, niet gepureerd: gewoon uit het vuistje.

De Rapley methode gaat er vanuit dat baby’s, net als bij borstvoeding, zelf bepalen hoe snel en hoeveel ze eten. Als ouders biedt je het eten aan  en je kindje bepaald zelf of het eet of niet. Bij Olivia zijn we begonnen met gekookte wortels en broodkorsten. We sneden alles in reepjes van ongeveer 10 centimeter en Olivia at. Of niet. Gekookte aardappels, wortels, avocado’s, in kaneel gebakken appels, stukjes komkommer, zoete aardappel, spruitjes, stronkjes bloemkool. Ze eet het allemaal.

Water, smoothies en vlees

Olivia krijgt gedurende de dag alleen water, thee en zelfgemaakte smoothies. Geen diksap, ook niet op het kinderdagverblijf. Dochterlief gaat twee dagen per week naar het kinderdagverblijf en hoewel mijn man en ik weten dat we niet alles daar in de hand hebben, blijven we toch regelmatig herhalen dat ze alleen water of thee mag drinken en we ontbijtkoek en ligakoeken ook niet nodig vinden. Soepstengels, rijstwafels , creamcrackers en brood met standaard broodbeleg vinden we prima op het kinderdagverblijf. Koemelk dan weer niet, ik geef dus netjes rijstmelk mee voor bij de boterham.

Mijnlevenalsmama | Schoon eten en Rapley

Vlees krijgt Olivia wel, biologisch uiteraard en tot nu toe hebben we nog niets anders dan rundvlees gegeven. Hoewel, ik heb één keer een kipfilet van bijna 10 euro gekocht, maar daar wilde ze niets van eten. Gehaktballetjes en chipolataworstjes zijn favoriet, maar een stukje groenteburger van ons, zelfgemaakte linzenburgers en falafel of ‘gewoon’ een gekookt of gebakken eitje gaan er ook in. Mijn man en ik weten dat Olivia over een paar jaar gaat vragen waarom wij geen vlees eten en wie weet maakt zij dan dezelfde keuze, maar voor nu vinden we het belangrijk dat ze alle smaken leert kennen, voldoende eiwitten binnen krijgt en haar darmen met vlees om leren gaan.

Gezellige troep aan tafel

De titel is dus behalve waar, ook een soort grapje, want je kindje leren volgens de Rapley methode betekent troep. Troep aan de handjes, troep in de haren, troep op de kinderstoel, troep op de vloer. Maar het betekent ook: heel veel lol. Zowel voor papa en mama als voor het kindje zelf. Neem bijvoorbeeld Olivia, die tegenwoordig absoluut niet gevoerd wil worden en wel dol is op volle yoghurt met kaneel. Tja, dan krijg je zulke taferelen. En echt: we ruimen het met plezier op. In dit geval deed het badje het grootste werk, gelukkig. Oh en de slab: eentje van wetsuit materiaal, met mouwen, onmisbaar!

Verantwoorden, helaas

Dat gezonde eten van ons eigen kind, dat moeten we helaas vaak verantwoorden aan anderen. Echt waar, je mag je kind blijkbaar van alles geven waar reclame voor gemaakt wordt, alles wat als babyvoeding in de supermarkt ligt, maar als je je kind een avocado geeft of een gekookt eitje als tussendoortje, dan moet je je daarover verantwoorden.

Wat te denken van DE taart op de eerste verjaardag? Olivia kreeg een stapel bananenpannenkoekjes. Met wat sojaslagroom, gedoogde abrikozen en plakjes banaan erop en ertussen. Het zag er superfeestelijk uit en dochterlief genoot. Maar ja, de marsepeintaart die mijn schoonmoeder gemaakt had, die mocht Olivia niet proeven. Ook niet een klein stukje, want mijn man en ik vonden dat nergens voor nodig. Ze zat immers al bomvol van een stapel pannenkoeken en de marsepeintaart werd door de visite met smaak gegeten. Olivia blij, papa en mama blij, iedereen blij. Behalve mijn achternichtje misschien, want haar moeder was diksap vergeten en dat hebben wij dus niet. Gelukkig nam ze genoegen met wat sinaasappelsap, die ik, samen met frisdrank, voor de visite had gehaald.

Advertentie