Talenten

Zo lief, toen Joost en ik een paar weken terug in bed lagen te kletsen voor het slapen gaan, kwamen we opeens uit op mijn talenten. Manlief noemde een hele rits talenten (echt waar), maar er bleven er drie hangen. Talenten die ik als een groot compliment zie, waar ik trots op ben. En die ik extra waardevol vind door zijn toelichting.

Wat is een talent?

Best een moeilijke vraag, want hoewel er ongetwijfeld een strakke definitie bestaat voor het woord ‘talent’, is het voor iedereen anders. Ik vind mijn organisatieskills niet perse een talent, vind het bijna vanzelfsprekend. Joost vind het een van mijn talenten. En terecht eigenlijk, als ik zijn onderbouwing erbij hoor. Eigenlijk zonde, dat ik dat zelf als vanzelfsprekend zie.

Mijn talenten volgens hem

Manlief noemde mij georganiseerd, eerlijk en een doorzetter. Vond ik echt superlief om te horen. Het georganiseerde neem ik te vaak voor lief, maar is, als ik het door Joost zijn ogen bekijk, best een talent te noemen. “Het huis is altijd opgeruimd, Olivia’s kleren liggen voor het grijpen in de kast, alles heeft een vaste plek in huis, dochterlief komt nooit zonder speen of knuffel op het kinderdagverblijf, de keuken is alweer opgeruimd voordat we het eten op hebben en er is overzicht in de huishoudelijke taken.” Ja, allemaal dingen die ik regel, dingen die ik vanzelfsprekend vind, maar die er voor zorgen dat het hier geen ‘Huishouden van Jan Steen’ is. Als het dat wel was zou ik niet functioneren, dus dat organiseren is echt nodig, maar toch: het is een talent.

Eerlijkheid, is dat altijd een talent? “Je gaat van het goede in mensen uit, zegt waar het op staat en doet geen dingen die je tegen staan.” Ik zeg het dan ook eerlijk: dat ik dat niet zie zitten. Het heeft best wat jaren geduurd voor ik dat durfde trouwens, want jaren geleden deed ik te vaak dingen waar ik geen zin in had of niet achter stond. Onwijs vermoeiend en het vrat energie. Dat doe ik dus niet meer.

En tot slot: een doorzetter. “Je geeft niet op, als je iets wilt bereiken werk je er hard voor en als je iets voor ogen hebt, zorg je dat het er komt. Soms met wat eigenwijsheid en hardheid voor jezelf, maar het komt er.” Ik heb hier niets meer aan toe te voegen, hij heeft gelijk, doorzettingsvermogen is een talent.

Zijn talenten volgens mij

Manlief heeft ook ontzettend veel talenten. Vind ik. Hetgeen ik het knapst vind, is dat hij echt in het hier en nu kan leven. De ene dag wat meer dan de andere dag, maar vooral op een vrije zondag met z’n drietjes, kan hij echt genieten van die vrije zondag met z’n drietjes. Ik ben ’s ochtends om elf uur in mijn hoofd al bezig met het eten dat gemaakt moet worden ’s avonds, de kattenbak die nog schoongemaakt moet worden of de berg was die in de wasmand ligt te wachten. Zo ontzettend zonde! Ik spreek mezelf vaak aan op genieten van het moment, in het hier en nu. En Joost doet dat ook: hij vertelt me dat de was wel wacht, dat het eten pas ’s avonds aan de orde is en de kattenbak? Dat is zijn taak, dus extra stom dat ik me er druk om maak.

Daarnaast is Joost een echte doorzetter. Neem bijvoorbeeld nu: hij werkt fulltime en studeert! En hij doet het gewoon! Toegegeven, het is zwaar en er zijn voldoende momenten dat hij het even niet meer ziet zitten, maar hij geeft niet op, hij zet door. Ik vind dat echt heel knap. Ik ben zelf alweer vergeten hoe het is om fulltime te werken, laat staan om daarnaast in het weekend te studeren. En ik weet ook wel dat het Joost lukt omdat ik hem in andere dingen zoveel mogelijk ontzie, maar toch: hij moet het doen, die studieboeken moeten in zijn hoofd gestampt worden en de tentamens moet hij maken.

Ik ben echt ontzettend trots op manlief, op zijn inzet in zijn werk en studie. Zijn baan die steeds meer energie kost (en oplevert) vanwege een uitgebreidere functie. Hij flikt het gewoon en is daarnaast echt de liefste man en papa voor Olivia die ik me kan wensen. Een heel groot talent als je het mij vraagt.