Stuithoofdje

Toen we een paar weken geleden langs de gynaecoloog gingen voor mijn second opinion, bespraken we onder andere de reden van de keizersnede. Toen ik vertelde dat Olivia in stuit lag, keek de beste man direct naar Olivia en grinnikte. “Ja”, zei hij “daar zou ik maar blij om zijn als ik haar hoofdje zo zie.” Waarop ik zei dat ik inderdaad wel eens van de term ‘stuithoofdje’ gehoord had.

De kip of het ei?

De gynaecoloog zei dat stuithoofdjes een soort kip- en eiverhaal zijn. Want: groeit een hoofdje in deze vorm door de stuitligging, of draait het kindje in stuit door de vorm van het hoofdje? Ik vond dit ontzettend grappig om te horen, want ik heb sinds Olivia in stuit draaide het gevoel dat het ‘moest’ vanwege mijn baarmoeder en een volgend kindje ook in stuit zou gaan liggen. Misschien moest ze niet in stuit draaien vanwege mijn baarmoeder, maar vanwege haar hoofdje. En inderdaad: dan zou een tweede ook best wel eens in stuit kunnen draaien. Om dezelfde reden.

Een groot hoofd?!

Ik heb het al een vaker geschreven: het consultatiebureau vond Olivia’s hoofd te groot. Het was zo’n vier metingen achter elkaar explosief gegroeid ten opzichte van de eerste meting (de curve bleef stijgen) en dat baarde hen zorgen. Geen kinderarts-zorgen, maar ze wonden er geen doekjes om: Olivia’s hoofd was groot. Daar zit je dan als ouders, met je volmaakte baby die toevallig een mooi rond hoofdje heeft. Keer op keer moest het meetlint twee keer om haar hoofdje en werden de maten nukkig genoteerd. De fontanellen voelden goed, dus we hoefden ons geen zorgen te maken. Stiekem denken Joost en ik dat ze tijdens de eerste meting een meetfout gemaakt hebben en dochterliefs hoofd dus altijd al groter was. De babyfoto’s spreken immers voor zich.

Mijnlevenalsmama | StuithoofdjeToen Olivia een maand om zeven was, ben ik me echt zorgen gaan maken. Ik las iets over wighoofdjes (craniosynostose) en begon me af te vragen of Olivia’s hoofdje wel in orde was. Een week lang keek ik elke dag naar de vorm van haar koppie en praatte mezelf aan dat het niet klopte, dat de fontanellen vergroeid waren ofzo. Manlief praatte dit gelukkig weer uit mijn hoofd en bij ons voorlaatste bezoek aan het consultatiebureau, vertelde de arts dat de curve van haar hoofd nu minder hard toenam en dat het ‘gewoon’ wat sneller groeide in het begin.

Wisten ze dat maar …

Als het consultatiebureau nu had geweten of had beaamd dat de stuitligging inderdaad voor zogenaamde ‘stuithoofdjes’ (er is een medische term voor, die gebruikte de gynaecoloog, maar ik weet hem niet meer) kan zorgen, dan had ik me niet zo druk hoeven maken. Want: de schedel van een kindje dat in stuit ligt kan zich anders ontwikkelen omdat het niet in het bekken gedrukt wordt. Het groeit dus in verhouding soms al meer in de buik dan in het eerste levensjaar en heeft een kenmerkende bolling aan de achterkant.

Behalve het feit dat sommige rompertjes qua maat niet meer zo goed over haar hoofdje pasten, terwijl de rest van het maatje nog wel goed zat, hebben we geen last gehad van Olivia’s stuithoofdje. Eigenlijk was er vooral één groot voordeel: haar hoofdje was de eerste twee maanden te bol om goed op te liggen op haar rug, dus ze lag automatisch op een van haar wangen. Geen afgeplat hoofd dus, ideaal!