Dure boodschappen

Ik vind het jaloersmakend: de blogs die ik lees over boodschappenchallenges en mensen die voor nog geen 50 euro per week boodschappen halen voor met z’n tweetjes of drietjes. Joost en mij lukt dat al jaren niet. En dat is niet erg, want hoewel we geen merkenvoorkeur hebben en de Lidl elke week in de basis voorziet en AH alleen aangedaan wordt voor producten die de Lidl niet heeft (zoals rijstmelk en havermout), hebben gewoon een ‘dure’ smaak.

Onbewerkt en biologisch

Onze voorkeur ligt bij biologische groenten en fruit, maar dat is niet te betalen hebben we ontdekt, dus meestal maken we een mix tussen gewoon en biologisch. Ik noemde het al eens eerder: per week eten wij minimaal 3 trossen bananen. Dat kost al bijna 10 euro. Oké, een beetje overdreven, maar bananen zijn echt duur. Groenten en fruit is sowieso duur. Brood eten wij weinig, dus qua lunch komt het bijna altijd neer op iets met groenten en/of eieren. Wederom: biologische eieren, want een kip die scharreleieren legt heeft eigenlijk helemaal geen scharrelruimte en ook ‘vrije-uitloop-kippen’ zijn de helft van de dag scharrelkippen. Nu moet iedereen zelf weten wat hij eet of niet eet, ook qua eieren, maar ik vind het zielig en eet daarom alleen biologische eieren. En die zijn twee keer zo duur dan scharreleieren. Zucht.

Tel daar onze granen en meelcollectie, het onbewerkte, suikervrije, broodbeleg van de natuurwinkel, niet koken uit pakjes en zakjes en volkoren brood van de bakker bij op en het plaatje is compleet. Wekelijkse boodschappen voor 50 euro is niet haalbaar.

DZP: boodschappenbudget

In mijn lijst met te behalen doelen voor mijn Day Zero Project, heb ik een kopje financieel opgenomen. Dit heeft betrekking op ons boodschappenbudget en het sparen van de restanten voor Olivia. No worries: Olivia’s spaarrekening wordt maandelijks gespekt, maar het leek mij een leuk extraatje als we het restant van het maandelijkse boodschappengeld op haar rekening zouden storten.

Manlief en ik zijn weer begonnen met een huishoudboekje en houden alle uitgaven netjes bij. Dat scheelt een beetje in de financiën onder aan de streep en geeft vooral veel inzicht in onze uitgaven. Ik houd ervan, inzicht en overzicht. Doel #70. Het huishoudboekje bijhouden is behaald. We houden het nu al zo’n 4 maanden trouw bij en blijven dit voorlopig doen.

Mission failed

De overige doelen zijn helaas niet te realiseren. Ik weet dat wij in een luxepositie verkeren omdat het boodschappenbudget (ver) boven de 50 euro kan liggen en we onszelf onze dure smaak kunnen veroorloven. Dat er mensen zijn die deze luxe niet hebben en genoodzaakt zijn rond te komen met 50 euro, of zelfs minder. Doel #71. Zes maanden lang geld overhouden op de boodschappenrekening, #72. Deze ‘maandresten’ van het boodschappengeld op Olivia’s spaarrekening storten en doel #73. Een maand lang voor slechts 350 euro boodschappen doen schrap ik. We hebben ons best gedaan en zijn bewust bezig met onze uitgaven, maar deze doelstelling was iets te ambitieus. Joost heeft me trouwens gewaarschuwd toen ik de doelen formuleerde, want vooral die 350 euro zou nooit haalbaar zijn. He was right.

Nog even dit: Joost en ik storten iedere maand een vast bedrag op onze boodschappenrekening. Hiervan halen we ons eten, schoonheidsproducten, luiers voor Olivia, waxinelichtjes en dergelijken en kado’s als we een verjaardag hebben. Het gaat dus verder dan alleen eten als ik het heb over ‘boodschappen’.

Advertentie