Tag: Baby ABC

Deze tag spotte ik een tijdje geleden bij Shirley en hoewel Olivia officieel geen baby meer is, is ze toch nog mijn kleine baby. Ik ga deze tag invullen voor Olivia zoals ze nu is, niet hoe ze was als baby (hoewel ik dat me nog herinner als de dag van gisteren). Lees je mee met het eigenwijze dreumes ABC van dochterlief?

Mijnlevenalsmama | Dreumes ABC

A: Aansteller

Heel hard met haar voetjes op de grond trappelen als iets niet lukt, zich dramatisch achterover of juist plat voorover laten vallen als ze haar zin niet krijgt, heel hard “Uh-uh” en “Diedie” roepen als ze ergens niet bij kan. Olivia is dol op een beetje aanstellerij, dat ze (helaas) van haar moeder geërfd heeft, dus dat wordt nog wat als ze groter is.

B: Borstvoeding

Ja, nog steeds. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat dochterlief nog elke ochtend, avond en soms nacht tegen me aan kruipt en mamamelk drinkt. Een heerlijk moment van ons samen, waar ik nog lang van hoop te mogen genieten!

C: Clowntje

Behalve een aansteller, is Olivia ook ontzettend grappig en noemen Joost en ik haar vaak clowntje. We liggen regelmatig in een deuk. Ze gaat vaak uit het niets keihard grinniken of lachen en vooral aan tafel is dat hilarisch. Picture this: wij in gesprek over hoe onze (werk)dag was, terwijl we zitten te eten. Olivia zit tussen ons in (we eten in een soort driehoek aan tafel zeg maar) en zit ook te eten. Uit het niets, meestal ook op een moment dat wij serieuze zinnen uitspreken, begint dochterlief keihard te lachen en proesten wij ons eten uit.

Mijnlevenalsmama | Clowntje

Dit dus: een clowntje, dan houd je je eten toch niet meer binnen?

D: Deugniet

Stiekem toch nog een keer proberen om haar hoofd in de gordijnen te steken, razendsnel richting de etensbakjes van de katten kruipen, haar handje richting de kaarsjes uitsteken, trekken aan het tafelkleed, stiekem achter mijn rug langs kruipen (en denken dat ik het niet door heb) als ik aan tafel zit met mijn laptop, om de stekker uit het stopcontact te trekken … Een echte deugniet!

E: Eten

Het is al in heel wat blogjes naar voren gekomen, maar voeding vinden wij heel belangrijk. Toen Olivia rond 4 maanden ook vaste voeding mocht proberen, maakten we alle hapjes zelf. Toen ze zes maanden was zijn we overgestapt op de Rapley methode en zo eet Olivia nog. Eten is een feestje. En een puinhoop.

F: Fietsen

De fiets is ons dagelijks vervoersmiddel (bij gebrek aan een auto), maar buiten dat ook echt een manier van ontspannen. Olivia vindt het heerlijk en geeft niets om de kou of regen. Behalve dan die ene keer dat ik haar handschoentjes vergat en het toch wat kouder was dan ik vooraf bedacht had.

G: Geweldig

Ik geniet elke dag met volle teugen van het moederschap. Het is geweldig, overtreft alles en maakt veel dingen in het leven ‘klein en nutteloos’. Een leven zonder Olivia erbij kunnen wij ons allebei niet meer voorstellen, ondanks dat we soms, heel soms een paar dingen wel missen.

H: Hard (krijsen)

Olivia houdt wel van een beetje drama. Al vanaf dat ze één dag oud was: luiers verschonen was zeg maar niet haar ding. Evenals aan- en uitkleden en ook al vinden bijna alle baby’s dit niets, de verpleegsters in het ziekenhuis en de kraamhulp moesten allemaal hartelijk lachen om het gekrijs dat Olivia produceerde. En nog steeds produceert, niet meer tijdens het verschonen of omkleden gelukkig, maar wel als ze haar zin niet krijgt, het te lang duurt voor we haar uit bed halen (hoezo ongeduldig) of als ze doodmoe is, maar niet wil slapen. En natuurlijk: om die laatste reden gaan Joost en ik op de troosttoer, die andere krijsaanvallen proberen we vakkundig te negeren.

I: Intelligent

Ergens denk ik dat iedereen dit over zijn eigen kindje zegt, maar Olivia is echt heel slim. Ik herken het oplossingsgericht denken van mezelf in haar. Ze had bijvoorbeeld razendsnel door dat de vormenstoof een losse deksel heeft, dus als ze geen zin heeft om er echt mee te spelen, tilt ze blokje voor blokje die deksel op en kiept de blokken erin. En dan heel triomfantelijk naar ons kijken, geweldig! Iets verstoppen heeft geen zin, Olivia volgt precies wat je doet en tovert het ding dus altijd direct tevoorschijn als ze de kans krijgt. Ook weet ze dat wij naar boven komen als ze haar speen uit bed gooit (zonder weten we immers dat ze sowieso niet in slaap valt), dus ja die speen wordt op de grond gegooid als ze het zat is in bed. Of dit nu echt een ‘slimmiteit’ van haar of een stommiteit van ons is, laat ik in het midden.

J: Juwelen

Een echt meisje-meisje: het begon met een ketting die ik om had en voor de grap eventjes bij haar om deed, maar inmiddels wil ze steevast haar eigen roze kralenketting om als ze die ziet liggen of aan de box ziet hangen. Hetzelfde geldt voor met haar lieve kleine vingertjes aan onze trouwring of Joost zijn horloge frunniken, onze kleine ekster.

K: Kletskous

Net als haar mama, is Olivia een echte kletskous. Naast papa en mama, zijn oh ooh (als ze iets laat vallen), owtoo (auto), etaa (eten) en poehpff (poes) naast gebrabbel in allerlei klanken, dagelijks te horen hier in huis. Onwijs gezellig dat geklets!

L: Lachen

Die glimlach, dat gegrinnik, keihard (uit het niets) mee lachen met ons, smelt!

Mijnlevenalsmama | Snoetje

Augustus ’13: die glimlach, need I say more?

M: Mooi

Hiervan is bekend dat iedereen het over zijn eigen kindje zegt, maar het leuke is: ook andere (ouders) zeggen het over Olivia. “Wat een knappe baby.” en “Wat een mooi kindje toch, prachtige ogen!” Dan moet het wel echt waar zijn toch?

N: Nee

Hoewel we (gelukkig) nog lang niet in de Twee-is-Nee-fase zitten, is bij Olivia nee echt nee. Het dramatisch op de grond laten vallen dat ik aan het begin van dit alfabet al beschreef, is een uitwerking hiervan. Hetzelfde geldt soms voor het eten, want als dochterlief is uitgegeten of een bepaald ding niet wil eten, dan zet ze haar kaken stijf op elkaar en draait haar hoofd weg. Geen discussie over mogelijk.

O: “Oh ooh”

Ik beschreef dit woordje al bij de K. Het is echt superschattig, want sinds ik dit een paar keer gebruikt heb toen ze iets liet vallen, heeft ze het woordje overgenomen en zegt het nu continu als er iets valt. Ook als ze opzettelijk haar vork of eten over de rand van de kinderstoel kiept trouwens.

P: Poepluiers

Het gezegde dat de poep van je eigen kind niet stinkt, is onzin. Dat stinkt gewoon. Olivia is een kei in het produceren van poepluiers, maar ach: dat betekent gewoon dat alles goed werkt en ze voldoende te eten krijgt. Elke ochtend rond half 7 begint ze ermee. Elke ochtend, geen uitzondering. In de kraamweek hebben we trouwens spetters van een ‘spuitluier’, die ze deed toen manlief haar luier net uit had gedaan, op onze witte muur gekregen. Niet tof.

Q: Qarakter

Karakter schrijf je natuurlijk met K, maar als je snel leest kan het best met een Q (hoe moet ik deze letter anders invullen?) vind ik. Het is mooi om te zien hoe Olivia steeds meer een eigen karaktertje krijgt, hoe ze zichzelf dagelijks ontwikkelt. Ik vind het bijzonder dat ze sommige karaktereigenschappen van Joost of mij heeft, maar daarnaast ook echt zichzelf is. Echt Olivia.

R: Ritme

Een vast ritme en regelmatig: zowel manlief als ik zijn er dol op. Hoewel Olivia natuurlijk niet precies is zoals wij zijn, merken we dat een vast ritme ook belangrijk is voor haar. Dit vaste ritme zit niet perse in de klok, want de ene keer lunchen we rond half 12 en de andere keer pas om 1 uur en de ene dag gaat ze al om 12 uur slapen en de andere dag pas om 1 uur. Het ritme in Huize Kuijten is misschien meer routine te noemen, zoals even spelen na de lunch, bij mij drinken als ze wakker wordt of een verhaaltje voor het slapen gaan.

S: Slapen

Tja, dat blijft een dingetje.  Soms slaapt Olivia maandenlang van half acht tot zeven en dan is ze opeens weer elke nacht bijna een uur klaarwakker. Momenteel zitten we weer in een doorslaapfase, dus ik geniet er maar van!

T: Telefoneren

Sinds een paar maanden belt Olivia met alles, niet alleen met onze telefoon of met haar telefoon (een oude Motorola zonder accu van mij), maar ook met een blokje of soms met een boekje. Alles gaat richting haar oor en vervolgens klinkt er gebrabbel. Echt heel lief! En eigenlijk best bijzonder, want zowel manlief als ik zitten meer met onze telefoon te typen, dan dat we bellen. Dus waar ze dat telefoneren heeft opgepikt?

U: Uren

Olivia, onze dochter, ons kindje, mijn kleine prinsesje … Ik kan uren naar haar kijken, echt waar!

V: Vreetzakje

Geef dochterlief iets dat ze lekker vindt en ze krijgt er geen genoeg van: brood, crackers, peren, babykoekjes van Goody, een milkshake van banaan en rijstmelk. Ons kleine vreetzakje.

W: Wachten

Waar de zwangerschap voorbij kroop en Joost en ik elke dag fantaseerden over ‘als Olivia er straks is’ en ik negen maanden echt lang wachten vond, vliegt de tijd sinds Olivia er is voorbij. Het lange wachten is echt in meervoud beloond.

X: Xylofoontje

Een van de speeltjes die we kochten van Olivia’s verjaardagsgeld: een houten xylofoontje. Een schot in de roos, want ze kan heerlijk met de stokjes op de xylofoon slaan. En op de vloer. En op haar tafeltje.

Mijnlevenalsmama | Xylofoontje

Y: You!

Olivia is mijn alles, uren (kijk)plezier, continue verliefdheid en elke dag onze zonnestraal. Ik ben onwijs dankbaar dat ik haar mama mag zijn!

Z: Zelf doen

Dit spreek voor zich. Onze manier van leren eten (Rapley methode) heeft hier vast mee te maken, hoewel: zowel Joost en ik zijn eigenwijs en willen altijd alles zelf oplossen, dus ze heeft het niet van vreemden. Dat zelf doen levert vaak leuke taferelen op, zoals tijdens het eten van yoghurt.

Advertentie