Verhaaltjestijd

Sinds Olivia een maand of 3 is, lezen Joost en ik elke avond een verhaaltje. De ene dag leest papa, de andere dag leest mama. Van mijn tante hebben we een 365-dagen-boek gehad over olifantjes. Elke maand een andere olifant in the picture, en met nog maar een paar dagen in 2013 voor de boeg, komt het einde van het boek steeds dichterbij. De verhaallijn van Dikkie Olifant raakt op zijn einde en manlief en ik hebben nog geen ander boek geselecteerd. Help!

Tijd voor een nieuw boek

Natuurlijk begrijpt dochterlief nog niet zoveel van wat we voorlezen, dus zouden we met gemak nog een keer in januari, bij Bolle het Olifantje, kunnen beginnen. Dat doen we niet, want hoewel het voor Olivia misschien weer als nieuw klinkt, zitten de verhaaltjes nog te vers in ons geheugen om leuk voor te kunnen lezen. Dat boek kan over een jaar of twee weer tevoorschijn komen, nu is het de beurt aan een ander.

Keuze genoeg, want haar hele boekenkistje zit vol en de sprookjesboeken voor als Olivia wat groter is, staan in de grote boekenkast. Ik heb zelf hele fijne herinneringen aan sprookjesboeken, dus ben blij dat we daar al een heleboel voorleesboeken van hebben. Helaas is ze hier nu nog iets te klein voor. Ik denk dat 2014 begint met het Dikkie Dik boek wordt dat Olivia voor haar verjaardag gekregen heeft. Of het Gouden Voorleesboek, ook een verjaardagskadootje. Beide boeken hebben korte verhaaltjes erin staan en zijn dik genoeg om een paar weken uit te kunnen voorlezen.

Ook buiten bedtijd

Maar ook buiten bedtijd lezen we veel verhaaltjes. Vooral boeken met dikke pagina’s, die dochterlief zelf om kan slaan, doen het erg goed. Kleine boekjes: Ella de Eend, Flappie het Konijn en de Kikker en de Boomstam bijvoorbeeld. En wat denk je van een groot kijk- en voelboek met dieren of speelgoed? Rupsje Nooitgenoeg, inclusief de gaatjes? Dikke hits hier in huis!

En strakjes, als dochterlief iets groter is, dan kunnen we Mijn Eerste Woordjesboek van Richard Scarry lezen, Sprookjes voor Prinsessen of misschien wel een interactief digitaal prentenboek, zoals Thuis bij Muis samen lezen. Maar nu eerst een nieuw boek kiezen voor ‘verhaaltjestijd’: ons vaste, zeer waardevolle, ritueel voor het slapen gaan.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Muis Illustraties.
Advertentie