Fotoadministratie

Het digitale tijdperk, het is me wat. Ik heb van vroeger drie dikke fotoalbums, alle mijlpalen staan erin. Familiebezoekjes, mijn eerste hapjes, logeren, uitjes, de eerste keer naar de Efteling. Als ik mijn albums bekijk kom ik niets te kort, zie ik goed hoe fijn mijn kindertijd was. Van geboorte tot een jaar of zes, toen is mijn moeder – terecht met 4 kinderen vind ik – met inplakken gestopt. Rond de leeftijd van 8 heb ik de ‘taak’ van haar overgenomen met mijn eigen cameraatje en heb ik zelf nog 6 albums volgeplakt.

Kritisch bewaren

Olivia heeft in 14 maanden tijd, voor later, al de beschikking over ruim 2500 foto’s en filmpjes. En dan houd ik me in, ik weet dat er moeders zijn die zoveel foto’s in het eerste halfjaar verzameld hebben. Ik ben kritisch op de fotoverzameling vind ik zelf. Hebben we drie soortgelijke foto’s van opa op een zondagmiddag met Olivia op schoot, dan bewaar ik alleen de mooiste en verwijder de andere twee.

Mijnlevenalsmama | Fotoadministratie

Datzelfde geldt voor filmpjes, soms schieten manlief en ik uit enthousiasme vier halfbewogen filmpjes van een leuk moment, dan bewaar ik alleen degene met de beste kwaliteit, ook al staat op die ander misschien een net leukere reactie van ons of lievere schaterlach van Olivia. De filmreden was het zelf opstaan aan haar tafeltje, daar moet het filmpje op gericht zijn. Om maar een voorbeeld te noemen.

Bijhouden van de administratie

Het vergt de nodige tijd, het bijhouden van de fotoadministratie. Ik maak mappen per jaar en maand en hernoem de foto’s met jaar, maand, dag en dan eventueel een nummer als ik meerdere foto’s van die dag heb (wat natuurlijk heel vaak voor komt). Elke twee weken probeer ik mijn telefoon leeg te halen en alles op mijn pc en de externe schijf te zetten. Manlief maakt minder foto’s en filmpjes, dus zijn telefoon is eens in de twee maanden aan de beurt.

En dan, wat moet Olivia later met al die foto’s? De leukste foto’s van het eerste jaar, heb ik verzameld in een luxe eerstejaarsalbum, dat ben ik ook aan het doen met het tweede jaar. En dan zijn er nog de foto’s uit mijn negen maandenboek, Olivia’s eerstejaarsboekje en een fotoboekje van de geboorte en kraamtijd. De rest van de foto’s krijgt ze op schijf, netjes gesorteerd per maand. En de filmpjes, daar maak ik (per halfjaar) één lange film van via zo’n programma in Office. Ooit, als ik tijd heb.

Ik wil trouwens nog steeds een goede online back-up, maar heb geen idee wat geschikt is. Kortom: als alles hier afbrand, ben ik alle foto’s kwijt. Gelukkig staan er nog een heel stel op mijn blog, Instagram  en Facebook, dat verzacht de pijn een beetje. Suggesties voor goede (niet dure) online back-ups zijn welkom!

Advertentie