Ons weekmenu

In Huize Kuijten werken we met een weekmenu voor het avondeten. Op de dagen dat wij allebei werken is het extra simpel, dan staat er pasta met zelfgemaakte saus uit de diepvries of zelfgemaakte soep, tevens uit de diepvries, op het menu. Lekker georganiseerd dus. Meestal maken we donderdagavond samen een lijstje met gerechten die we die week willen eten en schrijf ik daarna het boodschappenlijstje, maar afgelopen week ging het anders.

Groenten- en fruitpakket gewonnen!

Vrijdag ontving ik een basispakket van Beterbio. Dit had ik gewonnen via de blog van Kelly. Superleuk natuurlijk, want ik ben dol op vers en biologisch. Het basispakket van Beterbio bestaat uit groenten en fruit voor een gemiddeld gezin voor 3 of 4 dagen, een goede basis voor de rest van onze weekboodschappen dus. Maar ja, Beterbio bepaald de inhoud, dus in plaats van samen bedenken wat we willen eten en dat kopen, hebben we nu al boodschappen in huis en moeten daar iets lekkers mee bedenken. Even wennen vind ik.

beterbio_mijnlevenalsmama

Op de website van Beterbio staat een week van te voren de inhoud van de pakketten vermeld, ik wist dus al wat ik kon verwachten. Prei, witlof, rode bieten, kiwi’s, mandarijnen, winterpostelein, mini-tomaatjes en zuurkool. Lekker winterse seizoensgroenten dus, mmm! Maar ja, uhmm winterpostelein? Nooit van gehoord. En rode bieten zoals ze van het land komen? Ik ken ze als voorgekookt uit plastic of uit de bio-potjes van de Plus. Gekookt en gesneden.

What to cook?

De mandarijnen en kiwi’s zijn op de fruitschaal beland. Twee fruitsoorten die hier bijna wekelijks op de fruitschaal liggen, dus ideaal. Manlief eet graag kiwi’s in zijn yoghurt. Ik vind ze, sinds mijn zwangerschap, te zuur om los te eten en gebruik ze alleen in smoothies. Mandarijntjes zijn altijd lekker rond deze tijd van het jaar en als toetje pakken we regelmatig mandarijntjes en peren (daar is Olivia stapelgek op).

De prei heb ik direct in reepjes gesneden, want dit formaat paste niet fatsoenlijk is onze (niet kleine) koelkast. Drie keer raden hoe het komt dat de prei in de supermarkt altijd precies in de supermarktkratten past. Deze twee biologische preien waren zeker 50cm lang, dus dat zijn drie heerlijke porties-voor-twee preisoep, volgens ongeveer dit recept, voor in de diepvries geworden.

Zuurkool hebben we de afgelopen paar weken al een paar keer gegeten. Joost en ik vinden dat echt heerlijk. Olivia nog niet, ze raakt het wel aan, maar verder dan tussen haar vingers komt het niet. Zuurkool maak ik meestal met een uitje, knoflook, geraspte wortel en ananas en dan eten we het met aardappelpuree en een vegetarische (kaas)burger.

De winterpostelein ziet eruit als spinazie, maar hij schijnt een stuk sterker te zijn. Ik heb even online naar wat recepten gezocht en besloten dat het een stoofstamppotje werd, op basis van dit recept. Zowel Joost als ik houden niet van rozijnen, dus we kozen voor het meestoven van wat champignons en een paprika. Het was heerlijk, vulde ontzettend goed en is zeker voor herhaling vatbaar. In plaats van postelein zou het stoofprutje ook prima bij andijviestamppot kunnen.

Witlof uit de oven met kaas vind ik heerlijk, maar tegelijkertijd ook een beetje saai en dan moet je toch nog iets van rijst of aardappels erbij maken. Ik heb dus gekozen voor een ‘eenpansgerecht’, een soort hartige taart. Hierbij ben ik uitgegaan van dit recept, maar ik ga het deze week maken met zoete aardappels (heerlijk kruidig en Olivia is dol op zoete aardappels).

En dan blijven de tomaatjes en bietjes nog over. De bietjes heb ik zondag schoongemaakt en gekookt en ga ik gebruiken in smoothies deze week. Ook zullen we Olivia een keer verblijden met een voor haar nieuwe smaak: rode bietjes. Ik ben benieuwd naar haar gezichtje, iets minder naar de vlekken maar voor alles is een oplossing. Snacktomaatjes kopen we wekelijks, die komen dus wel op!

Zo ongeveer wekelijkse kost

Tja, zo gaat het dus ongeveer elke week. Producten bedenken waar we zin in hebben, zoeken naar recepten en hier en daar wat wijzigen of toevoegen in de recepten. Gelukkig wordt het 9 van de 10 keer ook nog eens een smakelijke maaltijd, dat scheelt. Overigens eten we deze week, behalve pasta en soep op mijn werkdagen, ook nog zelfgemaakte plaatpizza en hebben we zondag lasagne gegeten.

We zitten er trouwens aan te denken een abonnement bij Beterbio te nemen, dan komt er automatisch (nog) meer variatie in ons wekelijkse menu en leren we ook groenten eten die we normaal nooit zouden kiezen. Zoals winterpostelein.

Advertentie