Arm kind

Olivia is best zielig eigenlijk. Niet echt natuurlijk, maar zo zouden anderen het kunnen zien. Een tijd geleden schreef ik al over ons televisiegebruik. Of eigenlijk, televisieverbod. Olivia kijkt namelijk nooit televisie. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we er sinds haar verjaardag iets makkelijker in zijn geworden. Ze heeft de laatste maand namelijk welgeteld 10 minuten televisie gekeken. Een stukje voetbal met papa en even Nijntje met mama. Ze vond het niks, draaide zich om en kroop weer richting het speelgoed. 1-0 voor ons.

Alleen maar water

Behalve geen televisie kijken, mag Olivia ook niet aan de gordijnen zitten, de afstandsbedieningen uit het mandje trekken, de deurstopper over de grond rollen en aan de oven zitten. Vrij normale dingen om te verbieden voor een dreumes lijkt me. Maar, nu komt het: Olivia mag ook niets anders drinken dan water. Ja, melk. Mamamelk of rijstmelk, meer smaken zijn er niet. En rijstmelk krijgt ze alleen op de kinderdagverblijfdagen, ter vervanging van koemelk bij de boterham. Koemelk komt er in Huize Kuijten niet in namelijk.

Water dus, net als papa en mama. Wij drinken niet anders. Nou ja, een spaatje in plaats van kraanwater is altijd goed en thee, koffie, rode wijn en bier drinken we ook, maar meer niet. Ik heb het ook nooit in huis. Er staan nog twee flessen cola, een fles sinas en een pak jus d’orange in de schuur. Over van de verjaardag, wachtend op het kerstdiner.

Ook geen snoep en koek

Dochterlief vindt water heerlijk trouwens. ‘Huhhuh’ betekent dat ze dorst heeft. En dan drinkt ze grote slokken water uit haar bekertje of mijn glas. Soms verslikt ze zich, ze stopt als ze voldoende heeft. Een glimlach. De dorst is gelest.

Mijnlevenalsmama | Arm kind

Ach, niet aan de gordijnen zitten en water drinken. Zo erg is het allemaal niet. Het kan nog erger. Geen snoep en geen koek. Althans, niet uit de winkel. Wel uit mama’s oven, de koek. En het snoep? Gedroogde abrikozen, olijven en dadels zijn ook een verwennerij. Voor Olivia. Een soepstengel, smoothie, koekje van Goodies, een schaaltje appelmoes of yoghurt met kaneel doet het ook goed.

Zelf weten

Olivia geniet van eten. Van alle smaken en structuren die we haar geven, van het zelf mogen eten. Van yoghurt tot pannenkoekjes. Van een glaasje water of een paar slokjes kruidenthee. Nee, dochterlief is alles behalve zielig. Ze heeft ouders met principes, dat dan weer wel. Arm kind.

Advertentie