DZP: 10x suikervrij

Een van de doelen in mijn Day Zero Project is: #5610x een suikervrije taart of koekjes bakken. Een makkie! Voor mij althans. Bakken vind ik echt ontzettend leuk. Vroeger vooral op zondag. Dan liepen Joost en ik door de supermarkt en liep ik bijna rechtstreeks naar het ‘bakpad’. “Ik heb zin om iets te bakken, waar heb jij zin in?” Gevolgd door een diepe zucht van Joost. Want ja, ik kan wel zin hebben om te bakken, wat gebakt wordt moet ook gegeten worden. En raar maar waar: we kregen het eigenlijk nooit helemaal op. Tien muffins, dat lukte prima. Technisch gezien zou het pak er twaalf moeten maken, maar het snoepen van het beslag is het lekkerste van bakken. Vond ik.

Geen pakken meer

Inmiddels bak ik allang niet meer met kant-en-klaar-pakken. Niet eens meer met melk en boter. En al helemaal niet meer met de veelvoorkomende ‘100gr suiker’. Ik bak bijvoorbeeld met kaneel, met fruit, met agavesiroop, met spelt-, amandel of boekweitmeel, met rijstmelk en met eieren. En de laatste maand bovenal, met mijn keukenmachine.

Wat een gemak zeg! Als ik nu zin heb om te bakken, gooi ik bijvoorbeeld twee bananen in de keukenmachine, giet er wat rijstmelk, twee eieren, vanille-aroma, boekweitmeel, bakpoeder en wat zonnebloemolie bij en hoppa: 5 minuten later giet ik het beslag in de vormpjes, oven op 190 graden en een halfuurtje later gezonde muffins met dochterlief smikkelen als lunch.

10 down, still counting

Mijn DZP-doel is behaald. Zo heb ik meermaals boekweitmuffins gemaakt (naar dit recept), bakte dit weekend havermoutkoekjes op zondag en appel/honingmuffins op zaterdag. Een gezonde appeltaart voor Olivia’s verjaardag, dezelfde variant in muffinversie, een beetje taaie (maar toch smakelijke) chocoladecakejes, bananenbrood, een variant van de appeltaart met mango en framboos erbij (te veel fruit door elkaar, dat was een beetje jammer), een soort kruidnootjes en een zuivelvrije cheesecake. Deze laatste is nog niet helemaal zoals ik hem wil, maar ik blijf proberen.

Heerlijk dat experimenteren met smaken en mogelijkheden! Vind Olivia ook trouwens. Net als Joost. Dochterlief is dol op bepaalde structuren. Zo moet ze niets hebben van aardappelpuree, maar als ik de puree opbak als burger, wat een hele uitdaging is met omdraaien, dan smult ze ervan. Cake- en broodachtige structuur is altijd goed en omdat ik weet dat er geen troep in zit, eet ze dus regelmatig ‘zoetigheid’ als lunch. En papa en mama ook, mmm!

Advertentie