Elke dag een lach

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd toch? Nou, dat kunnen ze wel zeggen, maar er zijn echt wel eens dagen geweest dat ik niet gelachen heb. En toch nog leef. Het afgelopen jaar zijn deze dagen niet meer voorgekomen.

Wauw, ons kindje!

Olivia tovert elke dag (meermaals) een lach op mijn gezicht. En op Joost z’n gezicht. Toen ze nog heel klein was en er nog weinig interactie was, was het een glimlach van geluk. Het besef dat het écht óns kindje was dat daar lag! Wauw!

In een deuk

Vanaf het moment dat Olivia zelf ging glimlachen, ze was een week of 9 geloof ik, en de meest schattige geluidjes produceerde, lachten we steeds vaker om haar. En nu? Nu is het helemaal dolletjes. Alles is leuk met Olivia, echt, ik lig steeds in een deuk. Zelfs als ze ‘gewoon’ een boterham zit te eten, maakt ze ons aan het lachen. Natuurlijk, extreem vieze ochtendpoep (ja echt, die van Olivia is heel erg) is eigenlijk niet om te lachen, maar haar snoetje erbij maakt dat je glimlachend haar luier staat te verschonen. Zonder door je neus te ademen dan.

Mijnlevenalsmama | Elke dag een lach

Lachend de nacht vergeten?

Ja en nee. Olivia slaapt in principe door, zonder nachtvoeding, maar bij vlagen hebben we toch nog een reeks ‘spooknachten’. Een tijdje terug was het (denk ik) nachtangst: ze werd meermaals per nacht luid krijsend ‘wakker’ en raakte totaal overstuur als ik haar oppakte om te troosten. Naar haar kamertje gaan, haar speen opnieuw in haar mond doen en even over haar wangetje wrijven bleek de remedie. De nachtangst verdween na een week of twee. Drukkende hoektandjes kwamen. En momenteel? Momenteel zit ze in de fase dat ze midden in de nacht klaarwakker is en gaat zitten of staan. Met slaapzak. En dan dus niet terug kan en gefrustreerd wordt.

De afgelopen maand ben ik dus elke nacht zeker één keer op- en neer gelopen naar haar kamertje. Daar baal ik van, ik wil ook wel weer eens een hele nacht slapen tot de wekker gaat. Maar ja, als ze dan haar armpjes naar je uitstrekt of je de volgende ochtend de meest stralende glimlach geeft, dan doe je het met liefde de volgende nacht weer. Zo gaat dat, moedereigen denk ik.

Advertentie