Tanden ‘vergeten’

Soms, heel soms, baal ik van Moeder Natuur. Als zich ergens op de wereld nare natuurrampen voordoen, als het hier in Nederland weken achter elkaar regent, als je lichaam je (tijdelijk) in de steek laat en momenteel: nu dochterlief zoveel last van haar doorkomende melkgebitje heeft.

Want waarom, waarom kan Moeder Natuur een complete baby maken uit twee inimienie manlijke en vrouwelijke celletjes en ‘vergeet’ ze dan dat het melkgebit nog achter het tandvlees verstopt zit? Het is mij een raadsel. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Ik snap ook wel dat het evolutionair zo bepaald is, omdat baby’s in de eerste levensmaanden alleen maar melk hoeven te drinken. Maar toch vind ik het een foutje van Moeder Natuur dat ze tanden is ‘vergeten’.

Een verdrietig meisje

Nu zit ik dus met een heel verdrietig meisje. Een meisje dat twee ondertandjes heeft en al weken vier grote witte gezwollen bobbels aan de bovenkant. Die sinds dit weekend op knappen staan. Alle vier tegelijk. Arme Olivia, ik heb zo met haar te doen. En veel meer dan het geven van druppeltjes, knuffels en een vochtig spuugdoekje om op te kauwen (dat doet ze dus continu) kan ik niet. Mijn moederhart breekt. Het uiterste redmiddel is vandaag ingezet: de zetpil. Na net een uur wakker te zijn kan ze alleen nog maar klaaglijk huilen en jengelen en verdwijnen haar vingertjes om beurten in haar mondje. Ze ‘trekt’ aan haar lippen en trapt met haar beentjes. Ze heeft pijn.

Slapen en knuffelen

Inmiddels ligt ze alweer ruim een uur te slapen. Het duurde precies 20 minuten voor ze in slaap viel – de inwerktijd van de zetpil gok ik. Ik hoop dat ze nog ruim anderhalf uur slaapt en dat als ik haar uit bed haal, alle vier haar boventanden blinken in haar mondje. Ijdele hoop, dat van die blinkende tanden binnen nu en anderhalf uur. Dat van dat slapen hoop ik echt. Dan kan ze er weer even tegenaan. En ik ook, want als er iets naar is, is het een ziek kindje. Dat vind ik dan weer mooi van Moeder Natuur: ik kan alles laten vallen, de boel de  boel laten en urenlang knuffelen als het nodig is. Samen herstellen we dit ‘foutje’, Olivia’s prachtige melkgebitje komt er!

Advertentie