Een typische ‘vrije’ dag

Sinds ik moeder ben werk ik parttime. De afgelopen 7 maanden 4 dagen per week en per volgende week 3 dagen per week. Mede mogelijk gemaakt door mijn geweldige man! Want oh wat geniet ik van mijn niet-werkdagen. Mijn ‘vrije’ dagen. Natuurlijk, ik geniet ook van mijn werk. Ik vind de afwisseling leuk en ik houd van mijn vak, maar ik moet eerlijk toegeven: sinds ik moeder ben wint thuis het met kop en schouders van werken. Hoe kan het ook anders met zo’n ontzettend lief hummeltje in huis.

“Nee dat mag niet.”

Ik zeg nu hummeltje, maar inmiddels wordt Olivia al een echt dametje. Het baby-zijn is helemaal weg, mevrouw wordt een dreumes. Ze tijgert de hele kamer door, wil alles aanraken, weet het speelgoed uit de speelgoedkist te trekken en ‘kletst’ en gilt de hele dag van plezier. “Nee dat mag niet, dat is van papa en mama en niet van Olivia.” is dus een veel gehoorde zin in huize Kuijten. Hierbij hoort een, op ooghoogte van dochterlief, strenge blik met grote ogen van onze kant en een ondeugende blik met pretoogjes

Mijnlevenalsmama | Typische vrije dag

We hebben onze handen er dus vol aan en ik weet: dat wordt alleen maar erger naarmate ze sneller gaat rondkruipen en straks lopend weer andere dingen ontdekt. Of overal op klimt. Maar echt, het is genieten! Olivia is een echt mensje, klautert uit badje, gooit dingen weg en pakt ze weer op, stapelt bakjes in elkaar, volgt alle bewegingen van de poezen en van ons en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Huiswerkdag

Een dag niet werken op kantoor, betekent gewoon een dag werken in huis. Want naast het verzorgen, voeden, bezighouden en nu dus ook in de gaten houden en waarschuwen van dochterlief, zijn er tal van andere werkzaamheden. Een wasmand die zichzelf om de dag vult, een vaatwasser die in- en uitgeruimd moet worden, 3 verdiepingen die bijna dagelijks een stofzuig- en dweilbeurt kunnen gebruiken (verharende katten en een kruipende baby snap je), het avondeten dat bereid moet worden, de lunch die (voor)bereid moet worden en dan vergeet ik nog 1001 dingen. En ik wil ook nog even zitten tussendoor. Dat laatste lukt me niet als er nog tig dingen gedaan moeten worden, dus in de praktijk komt een vrije dag neer op ongeveer een uurtje zitten, al dan niet met Olivia op schoot. Nee, ik lieg: tijdens de voedingen zit (of lig) ik ook, dus dan hebben we het al gauw over toch wel ruim 2,5 uur per dag zitten.

En dan is het alweer avond

Vorige week vroeg ik me hardop af: “Wat doe ik nou eigenlijk op een vrije dag?” Ik houd van plannen en Joost plant gelukkig graag mee. We zorgen dus dat de boodschappen 1x per week gedaan worden, het stofzuigen verdelen we over het weekend en door de weeks een avond en het (voor)bereiden van het avondeten en de lunch verdelen we ook. Maar ja, ik neem dus vanaf volgende week Joost zijn vrije dag over en daarmee ook de bijbehorende taken. Daarnaast gaat manlief in september een studie volgen naast zijn werk, dus komt het huishouden sowieso al iets meer op mijn bordje.

En eerlijk gezegd: ik vind het heerlijk! Ik ben sinds deze week weer druk in de weer met een to-do-boekje, want er schiet van alles door mijn hoofd. De deurposten afnemen hier, de babykleertjes ordenen daar, het filter van de wasmachine schoonmaken, de oven heel hard schrobben … Gelukkig ken ik mezelf inmiddels een beetje: ik moet die dingen opschrijven, van een te druk hoofd blokkeer ik. Dat was de afgelopen weken een beetje het geval, maar met de overgang naar een dag minder werken en dus een dag meer thuis, voel ik me weer helemaal zen.

Dus ja: “Wat doe ik nou eigenlijk op een vrije dag?” Mama-zijn, het huishouden, de boel organiseren, spontaan kastjes opruimen of opnieuw indelen, het avondeten maken en als het mee zit af en toe even bloggen of een televisieserie kijken. And I love it!

Advertentie