Ontspannen babyvakantie

Alweer ruim drie weken geleden maakte ik ons moppie wakker om half 3 ’s nachts. Op naar Schiphol, op naar een weekje Cypriotische zon. En wat was het een heerlijke week! Met natuurlijk te harde bedden, een eenzijdig aanbod in eten voor vegetariërs en te veel oudere vrouwen in (string)bikini’s. Maar ook: +35 graden met een zeewindje, een heerlijk zwembad, een ruim appartement en vooral heel veel tijd met z’n drietjes.

Zorgvuldige voorbereiding

Laat dat maar aan mij over, voorbereiden. Van lijstjes en to-do-dingen in mijn hoofd tot lijstjes op papier, tot het vullen van de miniflesjes met gezondheidsproducten en het zorgvuldig uitdenken van alle mogelijke scenario’s met een baby in het vliegtuig. Het feit dat ik zonnebrand en een zonnehoedje voor Olivia in mijn handbagage had, inclusief een mouwloos rompertje uiteraard, werd nog geprezen door een van de stewardessen. We kwamen immers rond 11 uur lokale tijd aan: dan schijnt de zon daar al flink. Daar wel.

Mijnlevenalsmama | Ontspannen babyvakantie

We waren erg benieuwd hoe dochterlief zou reageren op de zon en warmte. Geboren in oktober en met een redelijk kansloze zomer, had ze daar nog weinig van mee gekregen. Mevrouw blijkt net als papa en mama erg goed te functioneren in een zomers klimaat. Of eigenlijk: beter te functioneren. Sinds de vakantie zijn we de nachtvoeding die ze sinds ze 5 maanden is weer wilde, weer kwijt. En tranen hebben we amper gezien op Cyprus. Ook niet in het vliegtuig trouwens. Het vliegen ging perfect! Neusspray voor het opstijgen en tijdens het dalen, chillen bij papa en mama op schoot, een stukje brood en af en toe een slokje water of mamamelk zal hier ongetwijfeld aan bijgedragen hebben.

Slapen onder de parasol

Manlief en ik hadden ons erop ingesteld dat we sowieso tijdens haar middagdutje aan de kamer gebonden zouden zijn. Zonnen of lezen op het balkon, of lekker meeslapen vonden we een prima invulling tussen 2 en 4. Maar wat bleek? Olivia slaapt heel goed in de schaduw! Twee keer 1,5 uur slapen (al dan niet met papa naast d’r op het kleedje), afgewisseld met een keer of 2, 3 met papa en mama in het grote zwembad en een bezoekje aan het lunchbuffet. Genieten!

Inmiddels tijgert Olivia de hele kamer door, maar tijdens de vakantie had ze dit nog niet onder de knie. Gelukkig. Ze rolde dus wat heen en weer op haar speelkleedje en schoof zo nu en dan in standje achteruit van de schaduw in de zon, maar we hoefden haar nog niet bij andere zonnebedjes weg te trekken. Kortom: ook papa en mama konden zelfs tijdens de wakkere momenten (bijna) ongestoord verder lezen en zonnen. Met onze ogen schuin op Olivia gericht, dat dan weer wel.

Niet anders dan anders

We hadden ons voorbereid op een weekje ‘relaxen’ met z’n drieën. Het werd een weekje RELAXEN met z’n drieën. Het kan, een ontspannen babyvakantie. In ieder geval met onze baby. En ik heb het niet over alleen de baby die uitgeslapen terug komt van vakantie, maar ook over een papa en mama die daar, ondanks de harde bedden, heerlijk bijgeslapen hebben. Gewoon een ontspannen zonvakantie met z’n drieën in plaats van met z’n tweeën, eigenlijk niet anders dan anders.

Ik bedoelde natuurlijk ‘relaxen’ vanwege het vermaken/in de gaten houden/verzorgen en zo-kan-ik-nog -wel-even-doorgaan van je kindje. En dan is er natuurlijk ook nog de omgeving die heel anders is, het bedje dat, ook voor Olivia, anders (en harder) is, de vele mensen om haar heen en avondeten dat pas na 19:15 geserveerd wordt. Het bleek allemaal geen enkel probleem voor ons moppie. Nou ja, op de middag na de reis en de daarop volgende nacht na dan, die was vrij onrustig. Maar hoe kan het ook anders, al die prikkels en je moeder die je midden in de nacht uit bed haalt.

Less is more

Een week lang knuffelen, slapen, eten en zwemmen samen. Het lijkt alweer veel te lang geleden en hoewel wij stiekem echte thuis-mensen zijn en een week vakantie voor ons lang zat is, zou ik het liefst morgen weer gaan. Nou ja, overmorgen dan, want ik moet nog wat kleren wassen en inpakken.

Ieder 2 korte broeken, zwemkleding en 3 hemdjes en voor Olivia 4 katoenen pakjes, geen rompers (te heet), 55 luiers, een aantal hydrofiele doeken en zwemluiers. En de zwemband en zonnehoedjes. En zonnebrand. Dat was het ongeveer, hoewel ik (natuurlijk) veel meer had ingepakt. Ach, liever een ontspannen vakantie met voldoende kleding, dan een gestreste moeder als zich een of ander mini-noodscenario voordoet.

Advertentie