Zomerkriebels

Het weer draagt helaas amper bij aan het krijgen van zomerkriebels. Hoewel, die opleving vorige week was wel erg fijn. Maar ja, toen had ons kleine boeffie de waterpokken, dus was het buitenbadje gevuld met havermout (soort van: de havervlokken zaten afgeschermd in een washandje). Dit heeft onwijs goed geholpen bij het uitdrogen van de plekjes trouwens, maar dat terzijde. Ze vond een badje troebel havermoutwater ook heerlijk met die warmte, maar door het ziek-zijn was het genieten toch minder dan normaal. Gelukkig komt Olivia niets te kort: volgende week kan ze de hele week van de zomer genieten en in een badje plonzen, want: we gaan op vakantie, heerlijk naar de zon!

Positieve en negatieve kriebels

Zomerkriebels, voor mij een woord met twee betekenissen. Ja, ik ben dol op de zomer. Dol op vakantie en dol op de zon. Zomerkriebels in positieve zin dus. Maar op vakantie gaan betekent inpakken en inpakken betekent nadenken, regelen, wassen en ook een beetje stress. En al helemaal met een baby, want wat als ik iets cruciaals vergeet? Zomerkriebels in negatieve zin dus.

Inmiddels overheerst het positieve (weer). De koffers zijn nagenoeg gevuld, de dingen die mee moeten zijn bijna allemaal gewassen en mijn to-do-lijstje heeft meer doorgestreepte woorden dan te-regelen-zaken. Kruidvat heeft zijn maandomzet weer binnen, want de nodige medicijnen, zwemluiers en allerhande handige homeopatische zalfjes zijn gekocht. En anti-muggenspul niet te vergeten. En pleisters, tandpasta, een tube wasmiddel, aftersun, een glucosegoedje tegen uitdroging. Noem maar op.

We zijn bijna ready-to-go. En wat hebben we er zin in, wat hebben we het verdiend en wat kijken we er naar uit. En helaas, wat zal het weer snel voorbij zijn. Ik vind dat altijd zo ontzettend oneerlijk: leuke dingen zijn altijd nog te ver weg, gaan te snel voorbij en zijn vervolgens zo weer ‘vergeten’. Maar ja, helaas.

Op vakantie met een baby

De waterpokken zijn achter de rug, werk wordt deze week afgerond, de parkeerplaats op Schiphol is gereserveerd en de vliegvouchers zijn geprint. Best wel spannend hoor: op vakantie met een baby. Hoe zal het vliegen gaan? Zal ze goed tegen de warmte kunnen? En slapen, lukt dat daar ook overdag? Het komt vast allemaal goed. We blijven binnen Europa, dus het is niet megalang vliegen en de temperaturen zijn niet te hoog (maar wel rond een aangename 30 graden).

En dan komt daar ‘het gezeur’ van mensen om je heen: “Op vakantie met een kind is wel even wat anders hoor, je kunt het nog amper vakantie noemen.” Uhm ja, datzelfde geldt voor een vrije dag, het is niet meer alleen mijn vrije dag, ook die van Olivia. En die heeft liefde, aandacht en eten nodig. Dat geef ik graag. Dat geeft voldoening, dát is waarvoor ik een vrije dag opneem. En dat geldt dus ook voor vakantie. Ja, ze vraagt aandacht, zorg en liefde. En die krijgt ze, de hele dag. Zonder huishoudelijke klusjes tussendoor, zonder wekker die ’s ochtends gaat, zonder het gesluimer in je hoofd over wat de werkdag de volgende dag voor je petto heeft, zonder regen en zonder andere zaken dan ons gezinnetje. Dat is vakantie, wij met z’n drietjes, genieten!

Advertentie