Blije dingen doen

Alleen maar dingen doen waar ik blij van word. Niets tegen mijn zin in doen. Niets doen om anderen te pleasen ten koste van mezelf. Blije dingen doen. Klinkt goed, maar is het realistisch?

Het grotere project

Ik streef dit al jaren na en moet eerlijk zeggen: het lukt me aardig goed. Ik durf te stellen dat ongeveer 85% van de dingen die ik doe, blije dingen zijn. Ja, de was opvouwen en stofzuigen maken me niet perse blij. Uren in de keuken staan om onze gezonde voeding voor de werkweek voor te bereiden ook niet (altijd). Maar ze behoren tot een groter ‘project’: mijn gezin verzorgen. Daar word ik blij van! Heel blij zelfs.

Werk is werk

“Je werkt om te leven en leeft niet om te werken”. Het wordt gezegd, maar vaak niet gedaan. Ik word over het algemeen blij van mijn werk. Maar er zijn ook dagen dat werk gewoon werk is. Dat hebben we allemaal, daar ben ik van overtuigd. Op het moment dat werk geen blij ding meer is, moet je bij jezelf te rade gaan. Onthoud: je werkt om te leven en leeft niet om te werken.

Elke dag is een feestje

Dat klinkt natuurlijk leuk, maar de realiteit is anders. Heus niet elke dag is een feestje, maar ik probeer wel elke dag een feestje te maken. Dat kan iets ontzettend kleins zijn: keihard meezingen met een leuk liedje in de auto, een glimlach van Olivia, even gek dansen met Joost. Het feestje hoeft geen uren te duren en andere feestgangers zijn niet altijd nodig. Het feestgevoel, de warmte die ik voel van binnen: dat is essentieel.

Manlief en ik hebben het geluk dat veel dingen ons meezitten de afgelopen tijd: een mooi huis, een geweldige dochter, een prima inkomen en elke dag vrolijk wakker worden naast elkaar. Helaas hoor ik om mij heen ook minder fijne dingen en blijkt keer op keer dat het leven niet maak- of rekbaar is. Blije dingen doen zijn dan ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk. Maar wees jezelf bewust hiervan. Ook al zit het mij over het algemeen mee, blije dingen doen en feestjes maken lukt gewoon niet altijd. En dat mag, dat is die overige 15%.

Advertentie